Friday, July 15, 2011

rindu mereka....;)

skarang ni tgah cuti sem..sampai bulan sembilan..weheee..so long la..pe yg pling aida rindu??rndu nak men gamelan n kwan2 gamelan...mase short sem ktorg bnyak spend tme sma2 since ktorg bnyk mse..ni la msa kitorg blajr lagu2 baru coz..bila dah long sem t msing2 busy..naik sem ni jer dah bnyk program..hehe

kitorg dlm gamelan ni da mcm fmily..rapat la antra ktorg..ngn snior2 n ngn dak2 band coz kitorg share satu traing room..cikgu pon ktorg kongsi..hehe..syiok la..dorg x sombong..aida n d geng ni junior..mmg manje la..haha..rindu korg semua..korg yg giler baboon..huahhhaa..jom tgok gambor..gmbor je kn..haha..


tgok gambar2 ni mcm kte x prctice je kn..mmg pon..tme ni ckgu x dpt dtg..haha..abis naik tocang masing2 kan..haha

hhaha..lucu tgok korg ni..ni la kitorg..super junior gamelan uia..fadhil,izyan,gaga,mimi,piji,tira,syirah,izzah,nafisah,midah,bedah,abe,dan aida..hehe..
korg..rndu kenakalan korg..jmpe lgi nnti..

Fadilat hari jumaat..;)

hari jumaat....penghulu segala hari..banyak kelebihan hari jumaat ni..hari2 lain pon ad jugak yer..ntah la..aida perasan..setiap hari jumaat..pagi..mesti redup je..damai..tenag je rasa..cuaca pun suam2 kuku...n mesti hujan...rahmat hari jumaat kan..Waallahualam..;)


JUMAAT adalah hari paling mulia serta mempunyai beberapa fadilatnya untuk direnungi.Kitab As Sabi’ iyahti Fi Mawa’izhil Bariyyat banyak memaparkan peristiwa agung yang berlaku pada Jumaat.Antara peristiwa itu ialah perkahwinan Nabi Adam dan Hawa; Nabi Yusuf dengan Zulaiha: Nabi Musa dengan Shafura binti Syuaib; Rasulullah saw dengan Khadijah; Rasulullah dengan Siti Aisyah binti Abu Bakar serta Ali bin Abi Thalib dengan Fatimah Zahara binti Muhammad.
Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah bersabda, maksudnya: “Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.
“Pada Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.” (Hadis riwayat Muslim).
Dalam hadis lain, Rasulullah bersabda yang bermaksud : “Hari yang dijanjikan ialah hari kiamat, hari yang disaksikan ialah hari Arafah dan hari yang menyaksikan ialah hari Jumaat. Matahari tidak terbit dan tidak terbenam pada mana-mana hari yang lebih mulia dan afdal daripada hari Jumaat.
“Pada hari itu terdapat suatu masa di mana seorang hamba mukmin apabila meminta (berdoa) kepada Allah sesuatu kebaikan melainkan Allah memakbulkan doanya atau ia meminta Allah melindunginya daripada sesuatu kejahatan melainkan Allah melindunginya daripada kejahatan.” (Hadis riwayat Tirmizi).
Solat Jumaat dua rakaat yang difardukan ke atas umat Islam membuktikan hari itu adalah semulia hari yang perlu ambil manfaat untuk mendapatkan ganjaran Allah daripada setiap amal ibadat yang dilaksanakan.
Rasulullah bersabda: “Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat pertama, dia umpama berkorban seekor unta.
“Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat kedua, dia seperti berkorban seekor lembu.
“Barang siapa yang menghadiri solat Jumaat pada saat yang ketiga, dia seperti berkorban seekor kibas.
“Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat keempat, dia seperti memberi hadiah seekor ibu ayam dan sesiapa hadir solat pada saat kelima, dia seolah-olah memberi hadiah sebiji telur.”
Apabila imam naik ke mimbar, malaikat menutup buku catatannya dan ikut mendengar khutbah. Justeru, sesiapa yang datang untuk solat selepas itu seolah-olah dia hanya datang untuk solat semata-mata, tidak direkodkan dalam buku kehadiran malaikat.
Umat Islam juga dituntut membuat persediaan sebelum menghadiri solat Jumaat untuk mendapat fadilatnya, termasuk dalam berwuduk, mandi sunat dan tertib ketika menghadiri solat Jumaat.
Imam Muslim meriwayatkan sebuah hadis Rasulullah yang bermaksud: “Sesiapa berwuduk lalu memperelokkan wuduknya, kemudian mendatangi solat Jumaat, terus mendengar dan berdiam diri, tidak berbicara sama sekali, maka diberi tambahan tiga hari lagi.
“Sesiapa yang memegang kerikil untuk dimainkan sehingga tidak memperhatikan isi khutbah, sesungguhnya dia telah melakukan kelalaian, yakni bersalah.”
Hadis di atas membuktikan bahawa Islam memberi penekanan terhadap perlunya makmum menumpukan kepada khutbah yang disampaikan. Isi kandungannya khutbah perlu diteliti bukan hanya sebagai sumber ilmu, malah mencakupi teguran, pembinaan hidup dan nasihat yang berguna.
Daripada Ibnu Umar bahawa Rasulullah bersabda: “Jika seseorang antara kalian mendatangi solat Jumaat, maka hendaklah mandi dulu.” (Muttafaq ‘alaih)
Daripada Samurah, diriwayatkan bahawa Rasulullah pernah bersabda: “Sesiapa yang berwuduk pada Jumaat, maka dengan keringanan itu, bolehlah dilakukan tanpa mandi tetapi mandi itu adalah lebih utama.” (Hadis riwayat Imam Abu Daud dan Termizi).
Kemuliaan yang ada pada Jumaat meletakkannya sebagai ‘penghulu’ segala hari.
Hadis Rasulullah yang diriwayatkan Abu Hurairah yang bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).”
Ada banyak hadis dan riwayat mengenai kelebihan hari Jumaat. yang bertujuan menceritakan ganjaran yang perlu direbut oleh umat Islam. Antaranya:  
  • Orang yang meninggal dunia pada hari Jumaat akan terlepas soal jawab kubur hingga hari Kiamat.
  • Sesiapa yang membaca surah Ali Imran pada hari Jumaat, maka Allah dan malaikat mendoakan kebaikan ke atasnya sehingga matahari terbenam pada hari itu.
  • Sabda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abi Said Al-Khudri bermaksud: “Sesiapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, Allah menerangi hidupnya antara dua Jumaat.”
  • Sesiapa membaca Surah Yassin pada malam Jumaat, Allah mengampunkan dosa kecil yang dilakukan, demikian menurut hadis Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abi Hurairah.
  • Sabda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abdullah Ibn Abi Khatadah, bermaksud: Sesiapa yang mandi pada hari Jumaat seolah-olah dirinya bersih hingga Jumaat akan datang.
  • Mereka yang mendirikan solat Jumaat antara satu Jumaat ke satu Jumaat berikutnya, maka Allah mengkifaratkan atau mengelakkan dia daripada terbabit dosa besar.
  • Mereka yang berdoa dengan penuh keikhlasan hati pada Jumaat, mudah dimakbulkan Allah.

sarapan pagi!!

gud morning dunia...wahhhhhahaha..(menguap)..hehe...bukak2 mata jer lapor...biasela..perot kita dah rehat wktu tdo kn..bgun je die nk mkan...selalu..pagi2..aida la mkhluk yg wat breakfast tuk fmily...kalwa malas tahap dewa tu..xde la eh..ikut angin pagi..haha...jom tgok pe yg bly di mamam pagi2 ni...
waduh2..sandwish ni..mmg sodap..ni pagi2..menu biase la kn..

wah..nasi goreng..pagi2..hobi aida wat bisinbg kat dapur..pe lagi..godak nasi goreng la...

mehuuuuiin....ala...sedapnyer...

telor!!! ni mcm2 bly wat..ayah selalu watkan kitorg telor sparuh masak..hehe


roti + sosej =roti sosej..ni skali skala la...;0)

ha ni..faveret aida...sihat dan puasla..hahaa

ni la yg lalu ktorg makan pagi2..kalaw rajin..klw hari minggu selalu beli je..xpon kitorg sarap kat luar..nasi lemak..roti canai..ni kadang2..kalw tiap2 hari..bly jadi belon ..haha